Manevi Mimarlarımız 3

RAĞIP HOCA(CEVHER)

1293 Rumi (1877 Miladi) de Karaağaç’ın Yenişar-Bademli Köyünde doğdu. Babasının adı Mehmet’tir. 6-7 yaşlarında iken babasından, Kur’an ve tecvid dersleri almaya başladı. 1894-1904 yılları arasında sıra ile hoyran köyünde Hafız Ali, Uşak Karahallı ilçesi Karbasan köyünde Hacı Osman, Karaağaç’ta Hacı Emin Medreselerinde öğrenim gördü. Sonunda beş konaklı Hacı Osman Efendiden icazet aldı.

İzmir’in Işıklar, Kula’nın Sandal, Çivril’in Sarılar köyleri ile Eğridir merkez ilçesinin camilerinde imamlık ve vaizlikte bulundu. 1905 yılında köyüne yerleşti. Bu tarihte köy camiinin bitişiğindeki aile arsasına (12) odalı bir medrese yaptırdı. I. Dünya Savaşına kadar (1914) burada müderris idi. 1915’ten 1921’e kadar köy camisinin imam ve hatipliğinde bulundu. İmamlığı sırasında Karaağaç’ın 6. Bölge Ziraat Memurluğu da ek görev olarak kendisine verildi.

Kurtuluş savaşında Beyşehir alay Komutanı Nazım Bey’in onayı ile Kuvayi Milliye’ye katıldı. Bu işteki çalışkanlığı ve dürüstlüğü dolayısıyla (İtimatname Madalyası) ile ödüllendirildi. Konya Valisi Fahrettin Paşanın (Altay) emriyle Haziran 1920’den itibaren (Kasaba, köye çevrilinceye kadar) 9 ay Yenişar-Bademli bucak müdürlüğünde bulundu. 1921’de yürürlüğe giren Medaris’i İlmiyye Nizamnamesini yani Medreseler ve camilerdeki çalışmaları düzene koyan tüzük ile Yenişar-Bademli, Hoyran, Yenice köylerindeki müderris ve hocaların başkanlığına getirildi. Bu tüzük 1924’te kaldırıldı. Rağıp Hoca 1922-1926 yılları arasında köyünün İlkokulunda vekil öğretmen olarak çalıştı. 1926’da çıkarılan Kanunla öğretmen okulu mezunu olmadığı için görevine son verildi. Bu durumu kendisi şöyle anlatır. “1926’dan itibaren muallim mektebi mezunu olmadığım için vazifeme nihayet verildi. O zamandan şimdiye kadar köyüme imamlık ve hatiplik vazifesi görmekle imrarı hayat etmekteyim. Aynı zamanda Halk Fırkasına kayıtlıyım ve köyümüzün müntehibi sanisi bulunmaktayım.

Ufak yaştan beri heveskarı bulunduğum edebiyat ve tebiyatı, şiiri yemin eser-i tulûat ve ilhamatına dair ne bir ebyad ve ne bir eş-ar saklamıştım. Bu kere köyümüzün muktebir muallimi Rıza Avni’nin (Kaynak) delalet ve tavsiyeleri ile hatırımda kalan parçaları bir araya toplayarak yeniden yazdıklarımı ilave ettim. 23.9.1934.

Rağıp Hoca 13 Mayıs 1939’da Bademli’de ölmüştür.
Örnek Şiirleri:
AHVALE ATFI NAZAR

Celâl ruzgârları eser bu günler

İte tükürecek zaman kalmadı.

Raksetti Cihanı Şekavet ney’i

Puta tükürecek zaman kalmadı.

Demedim mi sana ey dilfükârım

Merci’i melce aman kalmadı

Rağıp bu sözleri niçin söylersin?

Bilmez misin sağlam iman kalmadı.

Hiç yorum yok: